Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

ПЕРШИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ КНЕУ

П`ятниця, 26.04.2024
Головна » 2010 » Жовтень » 9 » Платні послуги в університеті. За що братимуть гроші?
16:36
Платні послуги в університеті. За що братимуть гроші?

Все частіше у коридорах нашого університету можна почути про міфічні штрафи за пропущені лекції чи семінари. На минулому засіданні ВСР заступник міністра освіти Євген Суліма ще раз дав пояснення, за що платитимуть студенти.

Євген Суліма зазначив, що першочерговим завданням студентства є здобуття знань. "Якщо студент прийшов вчитися, то держава надає йому всі можливості згідно з затвердженим навчальним планом". Він також наголосив на необхідності усвідомлення студентами відповідального ставлення до навчального процесу.

Керівник Секретаріату ВСР Наталія Якуніна зазначила, що прийнята постанова жодним чином не стосується відпрацювань семінарів, лекцій, перескладання заліків чи іспитів. "Ця постанова стосується тільки лабораторних робіт, які пропущенні без поважних причин, - хворобу, сімейні обставини тощо".

У Міністерстві пояснили, що цінова політика стосовно платних послуг належить до компетенції вищих навчальних закладів. Під час засідання Вченої ради, як зазначили представники МОН, затверджується ціни на платні послуги, у тому числі і відпрацювання лабораторних робіт, понаднормове користування бібліотечними фондами тощо. Саме тут органи студентського самоврядування мають можливість впливати та вносити зміни. Ціни на платні послуги мають бути економічно обґрунтованими. Контролювати їх повинні Державна інспекція контролю за цінами, Антимонопольний комітет і безумовно студентські організації.

Крім того, керівник Секретаріату ВСР Наталія Якуніна зазначила, що на рівні вищого навчального закладу за пропозиціями органу студентського самоврядування може бути прийнято рішення про надання певних видів послуг безкоштовно для студентів.

Також заступник Міністра Євген Суліма нагадав, що Міністерство освіти і науки України на початку вересня звернулося до керівників вищих навчальних закладів з роз'ясненням процедури фінансування діяльності органів студентського самоврядування. За рекомендацією МОН, фінансування діяльності органів студентського самоврядування має відбуватися в рамках загальних програм вищого навчального закладу. Керівник органу студентського самоврядування разом з активом розробляє план роботи органу на рік, а також кошторис видатків на кожен захід. Документ ухвалюється Вченою радою ВНЗ. І таким чином відбувається фінансування діяльності студентського самоврядування.

Переглядів: 1260 | Додав: Pavel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]